European Social Innovation Week (ESIW) - nieuws | Station 88
Blog Door: TDK - Tekst

Ondernemers weten Station88 te vinden

Interview met Jan-Willem Nas, Ondernemersadviseur gemeente Tilburg en Bianca Kemper, Programmamaker bij Station88, in Tilburg in Business, editie 2019.

Initiatiefnemer ZPRESS Media Group

'Een knooppunt voor ondernemers. Dé plek waar ondernemers verbinden en versnellen. Station88, Huis voor Ondernemerschap én Innovatie, sinds maart 2018 geopend in de Tilburgse Spoorzone. Feit is dat het in het bijzondere gebouw bruist van de activiteiten. Een gesprek met ondernemersadviseur Jan-Willem Nas van de gemeente Tilburg en programmamaker Bianca Kemper van Station88: over verbinden, versnellen, vertrouwen én verbazen.

De voormalige NS-werkplaats Gebouw 88 biedt sinds maart 2018 onderdak aan drie etages vol ondernemende activiteit en. De aantrekkingskracht van samenwerken in deze industriële setting is groot. Founding partners van Station88 zijn Midpoint Brabant en de gemeente Tilburg, maar er zijn meer partners betrokken bij het initiatief. “Voormalig wethouder Erik de Ridder was destijds de grote voortrekker”, weet Jan-Willem Nas. De ondernemersadviseur beseft dat hij en zijn gemeente-collega’s op een unieke plek kunnen werken: “We zijn gevestigd tussen de ondernemers, wat wil je nog meer?”

Ondernemershuis

Station88 is ontstaan omdat de gemeente Tilburg de dienstverlening voor ondernemers graag wilde stroomlijnen. Er moest één plek komen waar activiteiten ten behoeve van de economische ontwikkeling in de regio Midden-Brabant gebundeld, geïnitieerd en gefaciliteerd konden worden. Zo is Station88 de ontmoetingsplek voor ondernemers, marktpartijen en kennisinstellingen geworden, waar men kennis kan delen, informatie kan vinden en terecht kan met vragen. Jan-Willem Nas: “Het motto dat wij als ondernemersadvies hanteren is niet voor niets ‘Samen maken we werk van je bedrijf’. Station88 is als het ware een ondernemershuis, waar zowel startende als al gevestigde ondernemers terecht kunnen voor onafhankelijk advies.” Dat advies kan variëren van hulp bij het opstarten van een ondernemingsplan tot het maken van een doorstart maar ook meewerken aan innovatie of groei. “We zijn er óók voor financiële steun en organisatorisch advies”, vult Jan-Willem aan.

Dienstverlening

Door de lage drempel weten ondernemers Station88 gemakkelijk te vinden. De naam Station88, is in het eerste jaar behoorlijk snel geworteld. Zo wordt de wekelijkse inloopmiddag (op donderdag van 13.00 tot 17.00 uur) goed bezocht. Bianca Kemper geeft aan dat de aanloop ook van buiten Tilburg komt: “De regio Midden-Brabant, dat is ons werkgebied.” Jan-Willem hoort enthousiaste reacties terug: “Het mooiste compliment dat wij krijgen is dat ondernemers ook andere collega’s gunnen wat wij hier te bieden hebben.” En dat is nogal wat: van netwerkbijeenkomsten tot ondernemerstafels, van inspiratiesessies tot workshops en heuse ondernemerssafari’s.

Ambassadeurs

Station88 richt zich met name op starters en MKB-groeiers. Deze ondernemers weten inmiddels waarvoor ze in Station88 terecht kunnen en dat ze er dus niet alléén voor staan. “Daarbij openen we ook ons netwerk voor hen”, licht de ondernemersadviseur toe. “We kijken gezamenlijk met de strategische en business partners naar de behoefte van de ondernemer. Ons uitgangspunt is dat ondernemers geholpen zijn door andere ondernemers en specialisten. Hierbij staat steeds de kracht van verbinding en vertaling naar de dagelijkse praktijk centraal. Zo zijn er al heel wat ondernemers bij Station88 geholpen en enthousiast de deur uitgegaan. “Dat zijn als het ware ambassadeurs voor Station88 geworden”, beseft Jan-Willem, die weet dat daardoor ook verwachtingen ontstaan: “Wij willen mensen verbazen met alle mogelijkheden die Station88 biedt voor de ondernemer. Dat betekent dat we goed moeten luisteren naar de ondernemer. Die moet vertrouwen hebben in wat we doen.”

Station88 heeft al tot mooie kruisbestuivingen en dito samenwerkingsverbanden geleid. In het tweede jaar van het bestaan verschuift het accent geleidelijk van aanbod naar vraag. “We spelen in op trends en vraagstukken in de markt”, vertelt Bianca. “Dat doen we door bewustwording te creëren, een verdiepingsslag te maken én door het aanbieden van 1-op-1 trajecten via onze partners en andere ondernemers. Onze netwerken zijn zo groot dat we vaak de juiste ondernemers of specialisten aan elkaar kunnen koppelen. De combinatie met het programma-aanbod maakt dat wij écht kunnen bijdragen aan de economische groei van Tilburg en de regio.“ Het duo weet als geen ander dat het vestigingsklimaat goed is. En als het aan de gemeente Tilburg ligt, zal dat nog lang zo blijven.

Wilt u in contact komen met één van de adviseurs van Ondernemersadvies, mail dan naar ondernemersadvies@tilburg.nl of kijk hier voor meer info. Meer informatie over het programma vindt u hier'.

Tekst: Ton de Kort van TDK - Tekst
Fotografie: Thomas Segers Fotografie

Lees hier de digitale versie van Tilburg in Business 2019.